BREAKING NEWS

19 octombrie 2014

Despre a fi mama dintr-o alta perspectiva


Daca va asteptati sa aflati din acest articol cum poti fi o mama perfecta ei bine nu va aflati unde trebuie!

Nu sunt o mama perfecta, si cu atat mai putin o mama ce ar putea da lectii altora. 
Nu sunt o mama perfecta dar am invatat si inca invat sa fiu o mama buna  alaturi de propriii mei copii, uneori cu sorti de izbanda, uneori cu esecuri dureroase si amare. 
Nu sunt o mama perfecta, dar am incercat sa fac tot ceea ce am crezut eu ca e mai bine pentru copiii mei, desi poate uneori din prea mult exces de zel am tins sa cad in cealalta extrema.
Nu sunt o mama perfecta,  ma straduiesc insa sa fiu si incerc in fiecare clipa sa imi amintesc ca am fost si eu copil candva si privesc relatia dintre mine si copiii mei prin prisma copilului din mine.
Nu sunt o mama perfecta, dar nici o mama rigida, adepta a regulilor prea multe si prea stricte nu sunt, inca incerc sa gasesc echilibrul si puterea de a nu ceda tentatiilor.
Nu sunt o mama perfecta, dar nu voi incerca nici o clipa sa le fur copiilor mei copilaria! Le voi da voie sa manance bomboane, sa se tavaleasca in praf si sa alerge prin baltoace, voi incerca insa sa stabilesc niste limite si vom incerca sa le respectam.
Nu sunt o mama   perfecta  dar nu le voi ingradi niciodata copiilor mei dorinta de a cunoste de a invata, de a afla lucruri noi, de a expora ceea ce ii inconjoara.
Nu sunt  o mama perfecta dar le voi da copiilor mei aripi sa zboare si ii voi incuraja sa le foloseasca, iar daca uneori aripile le vor fi frante ii voi invata cum sa le oblojeasca. 
Nu sunt o mama perfecta, dar sunt o mama care va fi intotdeauna acolo pentru copilul ei, indiferent daca acesta va dori sa imi impartaseasca o bucurie, sau daca va avea nevoie de un umar pe care sa-si verse oful.
Nu sunt o mama perfecta, dar am o doza infinita de iubire de oferit, iubire pura, iubire neconditionata, iubire calda de mama!


Inainte de prima sarcina am citit cam tot ce mi-a cazut in mana despre cresterea copilului, Herta si Emil Capraru erau discipolii mei, activam in forumuri pentru mamici si citeam despre psihologia copilului. Si acum imi vine sa rad cand imi imaginez ce naiva am fost, ma vedeam  mama perfecta, nu concepeam ca as putea da gres, doar pe hartie totul parea atat de simplu! 
Priveam dezaprobator spre alte mamici cand ofereau dulciuri copiilor, ma oripilam cand auzeam o mama plangandu-se ca nu mai poate, nu concepeam sa dorm cu bebelusul in acelasi pat, nu intelegeam cum poate o mama sa isi alapteze copilul in public, daca vedeam un copil in plina criza de tantrum eram convinsa ca e needucat si doar parintele e vinovat,  si multe imi erau de neinteles. Cat de nestiutoare am putut fi, acum inteleg de ce mi se spunea intotdeauna lasa ca mai vorbim noi dupa ce vei avea copii!
Nici un copil de pe lumea asta nu va veni la pachet cu instructiuni de functionare! Iar tu MAMA, vei fi uimita sa realizezi ca de fapt esti categoric depasita de situatie!
Vei avea nopti nedormite si vei plange impreuna cu bebelusul tau cand il vor chinui colicile, vei plange de neputinta, de oboseala, de stres, dar il vei iubi si mai mult caci suferinta va va uni.
Te vei plimba prin toata casa cu el in brate in cele mai ciudate pozitii si pana si la baie veti merge tot impreuna, dar il vei iubi si mai mult fiindca apropierea va va uni.
Vei veghea la capataiul lui atunci cand va face febra atipind cand si cand si trezindu-te imediat speriata,  dar se va crea intre voi o chimie ce va va uni si mai mult.
Vei plange langa usile inchise ale gradinitei in prima lui zi departe de tine, de universul lui, iar el va plange de partea cealalta de dorul tau, iar dorul acesta va va uni si mai mult.
Vei pasi plina de emotii in curtea scolii in prima lui zi de scoala, iti vei aminti clipa in care l-ai nascut si mii de sentimente contradictorii te vor rascoli si il vei iubi si mai mult.
Cu fiecare zi mai mult, fiindca o mama e capabila de sentimente si emotii infinite, e capabila sa mute muntii din loc si sa schimbe lumea pentru copilul ei.
Pentru mine a fi mama inseamna sa fiu oricand acolo pentru copilul meu, infruntand vremea, infruntand lumea, infruntand timpul. 

6 comentarii :

  1. Superb ai scris, Vio! Asa m-ai emotionat...
    Sunt convinsa ca esti o mama perfecta, esti cea mai buna si mai frumoasa mama din lume pentru copiii tai. Sa-ti traiasca micutii si sa fie sanatosi si fericiti. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, ei sunt cei mai mare realizare a noastra, sunt oglinda noastra. daca ei sunt fericiti si multumiti inseamna ca mi-am indeplinit scopul!

      Ștergere
  2. Foarte frumos articolul Violeta, parca m-ai descris pe mine, si sunt sigura ca si pe multe alte mame de pe pamantul asta...chiar mi-am adus aminte acum cum ii dau cate o bucatica de ciocolata baietelului meu care vine si imi spune la ureche ca vrea bobo, sa nu il certe tati..si noptile nedormite, cu el in brate, sau momentele cand ii ieseau dintucii si mai facea febra si doar atipeam cateva minute si iar ii verificam temperatura...si cate si mai cate...iti doresc sa-ti creasca puiutii mari si sa fie sanatosi,..copiii nostri oricum ne vad perfecte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara indoiala asa este, pentru copiii nostri suntem mamicile perfecte, si e si normal sa fie asa noi suntem universul lor! Multa sanatate baietelului tau si sa ne dea dumnezeu intelepciune sa ii putem creste frumos!

      Ștergere
  3. Felicitari Vio, mi-au dat lacrimile! M-am regasit in vorbele tale ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, meseria de mama una destul de grea, dar si satisfactiile sunt pe masura :)

      Ștergere

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU IDEI. Designed by OddThemes